MANIFEST

#1 Je gaat het pas zien als je het doorhebt

99,9% van de studenten heeft eigenlijk niet zoveel interesse in een stage bij jouw organisatie. Veel studenten kennen jouw club simpelweg niet. Of ze kennen je wel, maar zien niet dat het ook voor hen interessant kan zijn. Zonde. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk studenten jouw bedrijf leren kennen én dat studenten inzien dat jouw aanbod wél interessant kan zijn.

#2 Leuk is anders

Het draait bij die kennismaking om het gevoel dat studenten krijgen als ze jouw bedrijf ergens tegenkomen. Zo’n gevoel ontstaat door de ervaringen van studenten tijdens de contactmomenten met jouw bedrijf. Die ervaringen zijn niet alleen succesvol dankzij hippe reclamecampagnes, moeilijke koffie, zitzakken of pingpongtafels. Integendeel; de beste ervaringen kun je ook bieden met een systeemplafond, jaren 80 architectuur en een zieltogende kantoorplant.

#3 One size fits niet all

Heb jij wel eens twee identieke bedrijven of samenwerkingsverbanden gezien? Precies. Daarom geloof ik niet in een one-size-fits-all aanpak. Wel geloof ik bij stage-ervaringen in grondigheid, herhaalbaarheid en tempo. 

#4 Meer is niet altijd beter.

Het resultaat van een inspanning is niet altijd evenredig aan de omvang van die inspanning. Soms zijn het kleine dingen die een enorm effect kunnen hebben. Het is slimmer om te zoeken naar die kleine dingen, voordat we de zaak helemaal ondersteboven keren. Meer en groter is niet altijd beter. 

#5 Sneller is juist wel beter.

Waarom in 50 pagina’s als het ook in 5 kan? En waarom een jaar als het ook in een maand kan? 

#6 Soms moet je vertragen om te versnellen.

Snel werken  is iets anders dan ad-hoc gaan rennen om te zien waar je onverwacht over een drempel struikelt. Een sterk imago zijn een lange termijn ding. Een stapje terugzetten om kritisch te kijken waar in jouw bedrijf de échte drempels zitten is daarom een essentiële stap.  Een marathon lopen in plaats van de 100 meter horden, daar streef ik naar. 

#7 Ik maak je slimmer.

Jij moet het uiteindelijk zelf doen. Daarom zorg ik ervoor dat je alles uiteindelijk zelf kunt. Wel zo handig. Loop ik ook niet in de weg. 


#8 Ik vul het niet voor je in.

Keuzes over jouw bedrijf, team of organisatie maak je zelf. Ik help je met kennis en inzichten om die keuzes over betere ervaringen te maken. Ik weet alles over de ervaringen van studenten en over de technieken om jouw bedrijf slim daar op in te richten; jij weet alles over jouw bedrijf of organisatie. Denk je beter dan mij te weten hoe jouw bedrijf werkt? Dan is dit waarschijnlijk ook zo. Even goede vrienden.

#9 Neem stages serieus.

Soms is het al helemaal helder wat de bedoeling is wanneer ik binnenkom: ‘We hebben gewoon een paar stagiairs nodig en dan zien we wel’, of we moeten “gewoon ff een cursus voor onze medewerkers” plannen. Als dat het uitgangspunt is dan hoef je mij niet te bellen. Ik werk samen met klanten die de echte kansen in hun bedrijf willen achterhalen. Dit  scheelt een hoop bijsturen onderweg. Eerst conditie opbouwen, weten hoe je slim schakelt en dan pas de berg op fietsen. Daarna kun je afdalen en van het uitzicht genieten, zo zie ik dat. Bij het afdalen wel uitkijken in de bochten.

#10 Durf te kiezen

In de huidige krappe arbeidsmarkt gaat het niet om vinden, maar om gevonden worden. Jouw bedrijf is de kandidaat. Onderscheiden doe je niet met een ‘alles-voor-iedereen’ aanbod. Durf te kiezen zodat je gekozen wordt en weet op welke criteria je kiest; een opleiding zegt immers meer over de commitment van een student dan de kwaliteit als (potentiële) stagiair of medewerker.

 #11 Het zit tussen de oren

De vraag of je op genoeg stageplatforms staat met jouw aanbod en gelikte filmpjes is geen garantie voor een topimago; het zijn middelen in dienst van een centraal doel; de perceptie van de student beïnvloeden. Makkelijk? Zeker niet; wat tussen die oren gebeurd is een complex samenspel tussen jouw feitelijke aanbod en hoe de student dat ervaart en er betekenis aan geeft. Dat web kun je niet direct aansturen; je kunt het wel degelijk beïnvloeden en de juiste richting op sturen. En daarmee zijn we terug bij #1.